893700

Middel 10.5x

Mito & Ouderschap

Opvoeden is soms lastig, met een chronische ziekte misschien nog net even iets lastiger.

Je baby huilt onophoudelijk en je kunt het niet constant wiegen omdat je armen dat niet toelaten. Je gillende acht-jarige ligt op de grond van de supermarkt, best lastig als je het dan niet bij kop en kont kan oppakken. Een puber die zijn kont tegen de krib gooit, boos naar boven rent met slaande deuren en jij die eigenlijk naar boven wilt maar het niet kan.

Alle ouders ook zonder een lichamelijke beperking komen voor uitdagende situaties te staan bij het opvoeden van hun kinderen. Iedere ouder heeft vragen welke besproken kunnen worden met andere ouders. Ouders met een chronische ziekte of beperking tasten in het duister met hun vragen. In de omgeving is vrijwel geen referentiekader.

De opvoeding kost je meer energie dan wanneer je niet ziek zou zijn en juist die energie is beperkt door de mitochondriële ziekte. Naast de lichamelijke beperking heb je dus ook nog een energie tekort. Niet echt een handige combinatie als je dochter de pannenkoeken met stroop tegen de muur plakt.

 

Met de juiste hulpmiddelen en hulp van andere zijn sommige problemen
praktisch op te lossen.  Hiermee kun je leren om grenzen te stellen,
je energie beter verdelen en de communicatie naar je kind als het wat minder met je gaat.

Vraag je arts, Stichting MEE, maatschappelijk werker, huisarts, ergotherapeut of wie dan ook om hulp. Er zijn hulpmiddelen op de markt die je heel goed kunnen helpen met de verzorging van je baby en jong kind.

 Een chronische ziekte of handicap hoeft helemaal niet te betekenen dat je een mindere ouder bent dan een ouder zonder ziekte of beperking. Een kind verlangt naar liefde, geborgenheid en veiligheid. Die belangrijke basis kun je ook geven met een beperking. Het is een uitdaging maar is dat niet voor alle ouders?

Je bent chronisch ziek maar ook chronisch in de onvoorwaardelijke liefde voor je kind!

Om niet het vijfde wiel uit te vinden verwijzen we je door naar de website van www.gehandicapteouders.nl en Stichting Intermobiel, www.opvoedenmeteenhandicap.nl . Deze websites schrijven uitgebreid over ouderschap met een handicap.