893682

Middel 10.5x

Kinderwens & Zwangerschap

Mensen met een mitochondriële ziekte hebben dezelfde kinderwens als ieder ander. Bij deze ziekte is het niet alleen de vraag kan ik het aan maar ook of het kind de zelfde ziekte zal hebben. Een dubbel dilemma.

Veel van de volwassenen hadden al kinderen voordat ze ziek werden en hebben nooit de keus gehad. Aan de ene kant een opluchting maar ook schuldgevoelens en misschien wel, had ik het maar geweten.

 

De genetische arts is naast de vaste behandelaar het eerste aanspreekpunt voor mensen met een kinderwens. Helaas is vaak het gendefect niet altijd bekend wat de keuze nog moeilijker maakt. Een moeilijke keus die alleen de toekomstige ouders kunnen beantwoorden.

In de omgeving zullen sommige afwijzend reageren of juist positief. Medicijn gebruik, je eigen gesteldheid en seksualiteit zijn hierbij onderwerpen die de revue zullen passeren.

Twijfels of je het ouderschap wel aan kunt, angst voor de geboorte. Vele vragen. Wordt het een keizersnede, zal mijn kind de zelfde ziekte hebben, borstvoeding en kan ik mijn baby wel dragen.

Lotgenoten met de zelfde wens kunnen een welkome ontmoeting zijn. Geen 1 persoon met een mitochondriële ziekte is het zelfde dus ook de beslissing bij een kinderwens en de zwangerschap is zeer individueel.

De arts is de enige die je kan adviseren bij medische vragen.

Op de website van www.opvoedenmeteenhandicap.nl wordt zeer uitgebreid ingegaan op vragen omtrent de kinderwens, zwangerschap en opvoeden.

Een patiëntenvereniging kan je in contact brengen met andere volwassenen die een kinderwens hebben of voor de zelfde keus hebben gestaan.